Artboard

Kavel 6

Kavel 6 becomes part of the major urban development of Oostenburgereiland in Amsterdam, the place where the ships were built for the VOC in the 17th and 18th centuries will be transformed into a new residential area for around 1500 homes.

 

The urban ensemble of Kavel 6 will have its own character and at the same time connect to the neighborhood. Along the main street the ensemble responds to the variation in size, scale and shape of the buildings of Oostenburgereiland: unity in diversity. Along the side street, the ensemble fits to the larger scale that resembles the buildings that are located along here. The individual character of Kavel 6 is created by an internal courtyard that can be used by different residents.

 

The building with the 2-room apartments reinforces the overall urban values of Oostenburgereiland, tough and contrasting, on an architectural level. Contrast is looked for in the building itself.

 

The narrow plot with a width of 10.5 meters is functionally and architecturally divided into two even narrower plots. A plot of 3 meters wide serves as the main entrance, vertical circulation and houses the collective spaces of the residents. This part of the building is finished with a ‘mesh’ that will be covered with ivy, giving it a direct relationship with the vegetation of the courtyard. Both through materialization and function this zone will act as a filter between the courtyard on the one hand and the apartments on the other.

 

The other building is 7.5 meters wide and houses on the ground floor an open work space with meeting rooms and on the 5 floors above 30 2-room apartments. This building is finished with black glazed tiles. The large square openings are loosely placed in the sleek grid of the tiles. The organic grid creates an architectural interplay between the laws of the grid and the wish to express the individual in a large complex.

 

The limited surface area of the 2-room apartments (40 m2) requires a smart layout. The apartments have a functional zone with kitchen, bathroom and bedroom, that serves a relatively large space that stretches from facade to facade and can be freely arranged. The large window openings provide the apartments with lots of light and views.

Location: Amsterdam, The Netherlands

Client: Housing corporation Stadgenoot

Program: Urban ensemble (12.000 m2) , Apartment block ( 2.130 m2), Bicycle house (475 m2)

Status: Invited competition, first prize. In development.

Project Team: Freyke Hartemink, Jarrik Ouburg, Carsten Hilgendorf, Andrea Čeko, Luigi Fabozzi